Reportage

Anna Berglund – Eldrimner

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Foto: Stephane Lombard

» Ladda ner presentation här

Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk som vuxit från att vara en del av Länsstyrelsen i Jämtlands län till att innefatta mathantverkare i hela Sverige och många områden av livsmedelsförädling, bland annat mejeri och bageri.

Eldrimner anordnar också utbildningar, seminarier och hjälper till med rådgivning och entreprenörsutveckling. Namnet kommer från nordiska mytologin och grytan som ständigt kokade.

Anna Berglund är utbildningsledare för Eldrimners grundutbildning för nystartade företag. Det är en femveckors utbildning med deltagare från hela landet, inom fem olika områden, och kursen blev snabbt fulltecknad:

– Vi har vuxit ända sedan starten på 90-talet och blev ett nationellt projekt 2005. Intresset för mathantverk ökar hela tiden, inte minst nu på senare tid. Många som är unga nu bryr sig verkligen om vad maten innehåller, att den till exempel ska vara fri från tillsatser. Man vill ha hantverksmässigt gjorda alternativ med en tydlig identitet.

Vad räknas då som mathantverk? Eldrimner definierar det som att handen hela tiden är med i produktionen, från början till slut. Handen väljer ut; handen och mathantverkarens sinnen definierar när ett moment är färdigt. Även när maskiner är inblandade är det människan som styr. Anna Berglund berättar:

– Det gör att produkterna blir unikare och får rikare smak eftersom råvarorna väljs ut för hand och inte är del i en massproduktion. Variationen blir också större eftersom råvaran i sig är naturligt varierad. Många kanske inte tänker på hur olika mjöl kan smaka, men vi har mjölprovningar och testar mycket från små lokala kvarnar som blir allt populärare. Egentligen är det ju självklart att eftersom mjölet har olika smak får brödet också det.

På Landsbygdskonferensen kommer Anna Berglund att berätta mer om Eldrimners arbete och SM i mathantverk som anordnas nästa månad.

Text: Maria-Thérèse Sommar
Foto: Stephane Lombard

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn