Reportage

Crister Mattsson – Ska landsbygden överleva behövs bredband till alla

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
crister_mattsson

» Ladda ner presentation här

Crister Mattsson, Senior Advisor på forskningsinstitutet Acreo, kommer på landsbygdskonferensen att tala under rubriken Ska landsbygden överleva behövs bredband till alla

Hej, Crister Mattsson, vad jobbar du med?

– Jag jobbar på ett statligt ägt forskningsinstitut, Acreo, inom området bredband och samhälle. Vi bedriver forskning, studier och analys av hur samhället påverkas av bredband. Jag är också rådgivare till EU i dessa frågor.

Varför är det viktigt med bättre bredband på landsbygden?

– Vi bygger ett digitalt samhälle och då behövs bättre utbyggd infrastruktur. Ska landsbygden överleva behövs bredband till alla. Det finns inga verksamheter som kan fungera utan bredband, inte ens om man köper våfflor vid en hembygdsgård någonstans; de måste ha kassaregister, vara uppkopplade och kunna ta emot kort. Som det ser ut nu flyttar hela företag till städer för att de har för dålig uppkoppling annars. Med bättre bredband kommer arbetstillfällen. Jag kan jobba var som helst bara det finns bredbandsuppkoppling och så är det för väldigt många idag.

Spelar det någon roll för samhället i stort om landsbygden får bättre uppkoppling? Det bor ju ändå mest folk i städerna?

– I högsta grad! Det innebär enorma samhällsvinster med utökade fibernät, så det är faktiskt något hela Sverige skulle tjäna på, vilket vi försöker få politiker att inse. Det finns studier som visar att om man inför digitala tjänster för kommunens hemtjänst kan en liten kommun med 8 000 invånare spara 3 miljoner kronor på ett år. En stor kommun med 500 000 invånare kan spara 65 miljoner, och när det gäller hela Sverige kan besparingen bli en miljard per år, vilket räcker till fiber åt alla. Det är alltså inte bara lönsamt, utan vi har inte råd att låta bli.

Intervjuad av: Maria-Thérèse Sommar

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn