Reportage

Lina Bjerke – Akademiker + landsbygd = sant

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
Lina Bjerke_vertikals

» Ladda ner presentation här

Vilken / vilka titlar ska jag skriva till ditt namn? Ser att du har ett antal 🙂

Spännande med fler titlar, vilka fler är det? För doktor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping är rätt. Sen är jag även analytiker på Jordbruksverket, mamma, träningsgalen etc. Men de är oviktiga i detta sammanhang =)

Rubriken på din föreläsning är ”Akademiker + landsbygd = sant”. Är det sant? Är du själv en sådan?

Kan vara sant men inte alltid. Men det är viktigt för Sveriges landsbygder att tro på sig själva och se till dem som faktiskt tycker att det är sant. För de finns! I stället för att fokusera på de som vill flytta därifrån.

Vad har du för bakgrund?

Född i Linköping, pluggade nationalekonomi (pol mag) i Jönköping och sökte mig dit för deras internationella program, så jag var ett år i Holland och ett halvt år i Spanien och läste under utbildningen. Sen blev jag norpad som forskningsassistent innan jag ens hade tänkt tanken. Doktorerade sedan med siktet inställt på Stockholm. Fick istället ett jobb på Jordbruksverket efter disputationen och fick samtidigt möjlighet att fortsätta forska på temat regional utveckling.

Jag har tre barn (7 år, 6 år och 3,5 år), man. Älskar träning, resor och läsa böcker. Försöker engagera mig i integrationsfrågor.

Har du någon koppling till landsbygden själv, eller hur kom du in på detta spår?

Jag är uppvuxen vid en bondgård och var där hela tiden. Har haft hästar hela min uppväxt (fram till flytt till Jönköping) men nu bor jag inte på landsbygden. Däremot arbetar jag på Jordbruksverket och fick där upp ögonen för hur många frågor som det faktiskt finns att arbeta med som just handlar om landsbygd. Städer får mycket fokus i regionalekonomi men det som är utanför städerna är minst lika viktigt. Stad och landsbygd är inte en polariserad diskussion utan det är två typer av platser som båda behövs för bådas överlevnad.

Och vad gör du på jobbet?

Forskar, föreläser, undervisar, läser, reser, skriver, bloggar, diskuterar regional utveckling ur en rad olika perspektiv. Den akademiska forskningen förra året spände mellan ”vilka unga högutbildade flyttar hem igen”, ”vilken betydelse har samverkan för innovation på landsbygden” till ”vilken typ av intern och extern kunskap har betydelse för jordbrukets produktivitet”.

Skriver en hel del rapporter på uppdrag av myndigheter, kommuner, regioner etc. Förra året var jag bland annat med och skrev ett av underlagen till den parlamentariska landsbygdskommittén. Samtidigt skrev jag en rapport till kommunen om vad en av våra nya stadsdelar ”bör” innehålla för att skapa så stor tillväxt som möjligt.

Jag läste en text av dig på en blogg där du skriver om att Sverige fått en generell kompetenshöjning sedan 1990-talet då kunskapssäten decentraliserades, men att det fortfarande sker en urbanisering och att det kan vara svårt att få unga, välutbildade människor att i högre grad bosätta sig på landsbygden. Varför är det viktigt med välutbildade människor på landsbygden?

De skapar ekonomisk tillväxt, de (är iof inte utbildningsrelaterat) och de föder barn. Men jag tycker att det är viktigt att poängtera att tillväxt kan vara på olika sätt. Glaeser sa en gång att man ska ”shrink with greatness”. Tycker att det är bra sagt. Landsbygderna behöver unga högutbildade så de kan krympa eller växa smart.

Du nämner bättre infrastruktur som en lösning. Vad mer kan vara viktigt om man vill att fler ska kunna bo utanför (stor)städerna?

Bra (sjönära!?) boenden, bra infrastruktur (dagis, bredband, transport etc). Men än så länge ser det ut som att transport är en nyckelfråga. Hur det blir i framtiden kan vi bara sia om.

Intervju per e-post: Maria-Thérèse Sommar

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn