Reportage

Magdalena Forsberg

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
magdalena_forsberg2

Magdalena Forsberg, landsbygdskonferensens moderator, behöver nog ingen närmare presentation. Elitskidåkare, programledare, föreläsare – men hur är hennes personliga koppling till landsbygden och landsbygdsfrågor?

– Jag är verkligen en landsbygdsmänniska! Hemma kommer alltid att vara Ullånger, där jag äger mitt föräldrahem, och hela Höga Kusten ligger mig varmt om hjärtat. Man utgår ofta från att man ska bo i en stad, som Stockholm – faktiskt är jag just nu där på ett jobb, står mitt i Stockholm med folk som skyndar förbi omkring mig åt alla håll, och varje gång jag är här längtar jag hem. Jag vet att många egentligen vill bo på landet och hela Sverige ska ju kunna leva. Vi är beroende av varandra och det gäller hela samhället.

Vilka svårigheter och utmaningar ser du för landsbygden?
– Det måste finnas grundförutsättningar som skolor, sjukvård och jobb. Jag har själv två barn och minns diskussionerna om skolan i Ullånger – hur långt man skulle behöva åka även som barn. Kulturen är förstås också viktig, samt att det finns förutsättningar för en meningsfull fritid, även för den som inte främst gillar friluftsaktiviteter. Mitt mål på lång sikt är att flytta tillbaka, men just nu bor jag på en annan landsbygd, i Medelpad.

Vad tänker du behövs för att landsbygden och denna del av Sverige ska leva och utvecklas?
– Vi måste hjälpas åt för att klara oss. När det gäller Höga Kusten behöver vi vara duktiga på att sälja in varandra till våra gäster och dem vi vill ska besöka oss, att företag hjälper andra företag. Entreprenörer behövs för att se till att det finns jobb, och de måste få stöttning från alla håll och kanter, bland annat från kommun och myndigheter, så att det inte tar för lång tid att till exempel få de tillstånd som krävs. Den energi som vill framåt måste få flöda.

Text och foto: Maria-Thérèse Sommar

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn