Reportage

Teo Härén

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
pressbild_teo

» Ladda ner presentation här

Teo Härén är en av talarna på årets landsbygdskonferens. Kreativitetsexpert och inspiratör som föreläser under rubriken ”Centraliseringen är en myt” – obändigt positiv tycks han vara. Vi ringde honom för att få veta lite mer.

Hej, Teo Härén, vem är du och vad har du för relation till landsbygden?
– Jag är passionerat intresserad av nytänkande, har alltid varit intresserad av kreativitet, och från att ha läst en massa böcker i ämnet medan jag jobbade som personalchef gick jag till att göra mitt intresse till ett jobb. Halva livet har jag bott i Stockholm, halva på landet – de senaste 9 åren några mil utanför Gävle. Tidigare pratades det om kreativa städer, men med alla möjligheter internet gett har alla samma möjligheter till nya intryck nu.

Om man inte är så kreativ då?
– Alla är kreativa på något sätt! Det kan vara allt från att baka till att styra ihop fotbollsträningar eller hjälpa en granne med något. Jag är helt säker på att kreativitet kan lösa alla problem!

Vad kommer du att tala om på landsbygdskonferensen?
– Hur förutsättningarna för landsbygden ändrats, konsekvenser – både för- och nackdelar – och problemlösning. Jag älskar när folk ser problem! Till exempel när det gäller dyr bensin eller utbyggnad av bredband på landsbygden – det går att finna lösningar, allt från att köpa in en elbil tillsammans med andra till att politiskt påverka infrastrukturen. Varför inte bygga ut höghastighetsinternet på landsbygden först?Finns det inget du saknar, du som själv bor på landsbygden?
– Sushi! Det var det enda jag saknade när jag nyss hade flyttat. Men vi fixade snabbt så att när någon i byn åker till Gävle kollar den personen vilka som vill beställa sushi, och så går det att ordna utan att man själv behöver åka någonstans. Det är mycket lättare att genomföra sådana lösningar på landet än i stan och jag upplever mer generositet på landsbygden. Där är det default att vi hjälps åt, medan man i stan lätt tänker att det är någon annans ansvar. Rörelser som Uber och Airbnb är storstadsfenomen som uttrycker det som alltid har funnits på landsbygden – att man hjälps åt.

Avslutningsvis, har du något allmänt kreativitetstips till läsarna? 

– Å, jag har så många. Men ett bra är att skaffa intryck från andra håll än man brukar, till exempel att läsa dagstidningar från andra länder. Pakistan, Mexiko – hur ser nyheterna ut från deras håll? Plötsligt får man ett annat perspektiv på exempelvis Brexit eller vad det nu kan vara. Det är bara att googla efter tidningar på engelska från andra länder.

 

Text: Maria-Thérèse Sommar

DelaShare on FacebookEmail this to someoneTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn